Fosil

Fosil

20. april 2009

LEPI ČEVELJC (Cypripedium calceolus)



Videz: domača kukavičevka je v obliki čeveljca, 3-4 cm dolga rumena medena usta. 'Čeveljc' obdajajo 4 rdečerjavi, suličasti pergonovi listi. Na steblu se razvijeta 1-2 cvetova. Listi so širokoeliptični, svetlozeleni in obdajajo steblo.
Razširjenost: svetli listnati in iglasti gozdovi na apnenčastih tleh, predvsem v Alpah in na Gorjancih.
Posebnost: medena ustna- čeveljc- je za žuželke nekaka drsna past. Žuželka se iz pasti lahko reši le po določeni poti, ki omogoči oprašitev cveta. Drugih izhodov ni, ker se žuželka ne more pomikati po oljnatih, gladkih notranji stenah. Zanimivo je cvetica ne nudi za vabo nobenega hranila.

Zdravilne lastnosti: Rastlino lahko uporabljamo pri vseh vrstah stresa, čustvene napetosti, tesnobi. Pomaga izboljšati počutje, posebej pri potrtosti. Lajša živčne bolečine, najbolje učinkuje v kombinaciji z drugimi zelišči za živce z zdravilno pasijonko in zdravilno špajko. Najbolj učinkovita je rastlina pri tesnobi, povezani z nespečnostjo. V mešanicah lahko uporabljamo še ovsene kosmiče in zdravilno čeladnico.

Poparek: S skodelico vode poparimo 1-2 žlički korenin in namakamo 10-15 minut. tekočino popijemo po potrebi.

Tinktura: Glej splošen recept priprava zdravilnih zelišč. Vzamemo
1-4 ml tinkture.

OPOZORILO: Zdravilna rastlina je zaščitena, zato je v naravi ne nabiramo, saj spada med ranljive vrste (V=vunerable), ki lahko hitro izgine.

http://www.zirovnica.eu/a_onas/n_rastlinstvo.html

http://www.pzs.si/files/File/Gorska%20narava/Zavarovane%20rastline.pdf

Ni komentarjev:

Objavite komentar