Fosil

Fosil

30. november 2008

ROSIKA, OKROGLOLISTNA (Drosera rotundifolia)

Druga imena: rosna trava

Družina: rosikovke
Učinkovine: droseron, eterično olje, flavonoidi, encimi
Zdravilne lastnosti: proti oslovskemu kašlju, jutranji slabosti in bruhanju nosečnic. Uničuje bakterije, sprošča krče. Krepi krvne žile, poživlja krvni obtok. Je antioksidant. Blaži vnetja in pomirja vnete sluznice. Sok surove rastline uporabljajo ponekod kot učinkovito sredstvo proti bradavicam.



Rastlina je redka mesojeda trajnica, ki raste na barju. V zdravilne namene bi nabirali cvetočo zel julija ali avgusta, vendar je vrsta v naravi ogrožena. Namesto tega jo kupimo v lekarni pridelano v nasadih. Čajno žličko droge iz zeli prelijemo s skodelico vrele vode. Čaj pijemo od 1 do 2 skodelici na dan. Čaj, ki mu lahko dodamo še ozko listni trpotec in bezgovo cvetje pomaga proti oslovskemu kašlju in astmi, bronhitisu, pljučni tuberkulozi. Iz rosike pridobivajo tudi tinkturo, ki je še učinkovitejša. Sok iz sveže zeli nakapamo na bradavice, kurja očesa, lišaje, pasaste izpuščaje.


OPOZORILO: Rosika lahko vzdraži kožo in sluznice, povzroči slabost in krvavo drisko. Pripravkov ne jemljite na prazen želodec. Če rosiko mešamo z drugimi rastlinami, so stranski učinki manj verjetni. Rosike ne uporabljamo med nosečnostjo in dojenjem.

Viri: http://www2.arnes.si/~sopjslat/mesojedke/okroglol.htm
Jürgen Saupe: Naravni zdravnik
Naravna zdravila, MK , 2007



OPOZORILO: V - Vulnerable - ranljiva vrsta
To je vrsta, katere številčnost se v zadnjem času v velikem delu nekega območja zmanjšuje. Taka vrsta je zelo občutljiva na kakršnekoli spremembe okolja v katerem živi in bi v primeru nadaljnjega ogrožanja prešla pod prizadete vrste.

1 komentar:

  1. Rosike (vse vrste) niso le ogrožene vrste, temveč so tudi zavarovane z Uredbo o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah. Nabiranje v naravi je prepovedano!

    OdgovoriIzbriši