Fosil

Fosil

16. december 2007

MAJARON (Origanum majarona L.)


Druga imena: dobra misel, vrtni majaron

OPIS RASTLINE: Majaron je nizko zelišče z majhnimi jajčastimi listki. Majaronovo glavno steblo zraste od 20 do 50 centimetrov visoko, je pokončno in močno razvejano v štirirobe, tanke, žilave stranske poganjke. Stebla so puhasto kosmata in včasih rdečkasto obarvana. Na njih so nasprotno nameščeni sedeči ali kratkocepljati podolgovati celorobi listi na obeh straneh dlakavi. Cvetovi so svetlo rdeče do bele barve skriti v nežno zelenih čašicah. Vsa rastlina diši močno aromatično.

RASTIŠČE, NAHAJALIŠČE: Majaron je doma v prednji Indiji, od koder se je razširil po arabskih deželah, Sredozemlju in Egiptu. Gojijo ga po vrtovih in nasadih.

ČAS CVETENJA: Majaron cvete julija in avgusta.

ČAS IN NAČIN NABIRANJA: Nabiramo ga med cvetenjem, takrat je najbolj aromatičen (julij, avgust). Stebla odrežemo tik nad zemljo, povežemo v šopke in sušimo v senci na zraku. Režemo ga 2 do 3- krat letno.

UČINKOVINE: Vsebuje močna eterična olja, mineralne snovi, grenčine in čreslovino.

KAJ ZDRAVI: Majaron je zelo učinkovito naravno pomirjevalo. Priporočajo ga pri pospešenem živčnem srčnem utripu in tesnobi, znižuje krvni tlak, pospešuje izkašljevanje sluzi pri trdovratnih vnetjih dihal in blaži vnetje očesne veznice. Uravnava prebavo in blaži krče živčnega izvora. Pomaga pri težavah z žolčem, priporočajo ga pri pomanjkanju teka, pri napenjanju in driski ter nespečnosti. Pospešuje znojenje in izločanje mleka pri materah. Je diuretik. Pripravki iz eteričnega olja za zunanjo uporabo blažijo bolečine v sklepih in mišicah, zobobolu, in razjedah v ustni votlini. Blagodejno vpliva na vse notranje organe in jih zdravi. Majaron se v zdravstvene namene uporablja tudi v obliki eteričnega olja, ki se nanaša lokalno zunanje in blaži glavobol, bolečine v mišicah in revmatične bolečine.

Pubmedova zbirka vsebuje veliko študij, ki dokazujejo protibakterijsko in protiglivično delovanje  majarona. Dokazano učinkuje pri zaviranju lusterije, bakterijah v klobasah, deluje na Candido albicans, ple in podobne glivice Apergillus niger in podobno. Deluje protivnetno in zdravilno na rane na želodcu in dvanajstniku že pri 30 g v čaju v obliki poparka.

Eterično olje majarona je močan antioksidant, zaščitno deluje pri obremenjenosti telesa s težkimi kovinami. Majaron učinkovito ščiti jetra, in ledvice ter preprečuje toksičnost genetskega materiala s težkimi kovinami. Majaron preprečuje delovanje proteina Abeta, ki sproža oksidacijo živčevja oz. živčnih celic.

Majaron pri ekološkem vrtnarjenju varuje rastline pred bakterijami in plesnimi, npr. paradižnikovo sivo plesen.  V primeru večjih težav poškropite paradižnik z majaronom, ki smo ga čez noč namočili v vodo ali s svežim in ohlajenim poparkom.      

PRIPRAVA IN UPORABA ZDRAVILA: Rastlino pripravljamo v obliki čaja, mazila, olja, poparka, posušeno ali svežo kot začimbo.

Čaj: Eno do dve zvrhani čajni žlički majarona prelijemo s ¼ l vrele vode, pustimo stati 5 minut, odcedimo in pijemo po požirkih eno do dve skodelici na dan. Majaronov čaj pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah ter boleznih povezanih z žolčem in mehurjem.

Je učinkovito sredstvo proti driski, pomanjkanju teka in napenjanju. Pomaga pri prehladnih obolenjih s kašljem in sluzjo, astmi. Pomaga tudi pri živčnih obolenjih.
Majaron kot začimba: Svež majaron naberemo okoli poldneva, ob lepem suhem vremenu, ga povežemo v šopke in sušimo v senci, na prepihu, najbolje na podstrešju. Ko se posuši, ga osmukamo. V antiki so začinjali težko vino, da bi vzpodbujalo ljubezenske želje, danes pa začinjamo predvsem meso: mastne pečenke, klobase, raguje, jagnetino, svinjino, sesekljano meso, krvavice, jetrne klobase. Popestri tudi zelenjavne jedi: krompirjeve juhe, zelenjavne enolončnice, v katerih je veliko stročnic, gobovo-juho, za obare, kislo juho, jetrca, ledvice v omaki. Prileže se tudi v omakah, k špagetom in mastnemu pečenemu krompirju. Dodajamo ga na koncu kuhanja, ker dolge visoke temperature začimbo uničijo. Ujema se z lovorjem, brinom, timijanom, žajbljem, rožmarinom, česnom, papriko. 

Majaron kot mazilo: 3 do 4 žličke zmletega majarona prelijemo z dvema žlicama alkohola, posodo pokrijemo in počakamo eno uro, nato dodamo dve žlici masla ter v vodni kopeli med mešanjem segrevamo 10 minut. Mazilo precedimo skozi bombažno krpo in ga prelijemo v manjši kozarec za vlaganje. Shranimo ga v hladilnik in uporabljamo hladnega. Na novo ga pripravimo vsake 4 tedne.

Mazilo pomaga pri z živčnostjo povezanih bolečinah, pa tudi pri zvinih in poškodbah, ki se nočejo zaceliti.
Inhalacija zavretka: Pomaga pri angini, bronhitisu, astmi. Izpiranje z majaronovim zavretkom pomaga pri vnetjih ustne sluznice.
Olje: Dobro nasekljamo od 3 do 4 žlice svežega majarona in ga umešamo v pol skodelice olja. Olje pustimo na toplem mestu stati 4 tedne, nato pa ga precedimo in prelijemo v temno stekleničko ter dobro zapremo. Po potrebi si z oljem namažemo prizadeto mesto.
Poparek: Na dve čajni žlički drobno narezanega majarona nalijemo ¼ vrele vode, če trpimo zaradi vnetja čelne votline, glavobola, nespečnosti.

OPOZORILO: Med nosečnostjo se izogibajte vsem pripravkom, ki vsebujejo majaronovo olje.
V zelo velikih količinah izzove vrtoglavico in glavobol.

Viri:
Nadja Nussdorfer: V kraljestvu začimb
Velika knjiga o zeliščih, MK; 2010
Sanja Lončar et al.: Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb, 2012.


Ni komentarjev:

Objavite komentar